Hrana za dijabetes melitus zabranjena i dozvoljena hrana

Dijabetes melitus se smatra najčešćom patologijom u svijetu. Svake godine ova dijagnoza se postavlja sve češće. Prema nekim procjenama, do 2025. godine bolest će pogoditi više od 400 miliona ljudi.

Šta je dijabetes melitus

Dijabetes je klasifikovan u 3 tipa. Prvi ili ovisni o inzulinu javlja se u pozadini nedostatka inzulina u tijelu. Zbog nepoznavanja uzroka nastanka, ne postoje prave preventivne metode za prevenciju bolesti.

Drugi tip, ili neovisni o inzulinu, ne zahtijeva primjenu inzulina. Najčešće se javlja u pozadini niske pokretljivosti i pretilosti. Karakterizira ga činjenica da u krvi ima puno glukoze i da osoba ima stalni osjećaj gladi. To je tip 2 koji je češći kod pacijenata.

Treći tip se može javiti samo kod žena i to samo tokom trudnoće. Nazivaju ga i gestacijskim. Ova bolest može izazvati komplikacije tokom porođaja.

hrana za dijabetes

Prehrana za dijabetes

Da biste izbjegli komplikacije u prisustvu ove endokrine bolesti, morate se pridržavati dijete.

Jedan od osnovnih principa ishrane u prisustvu bolesti je glikemijski indeks. Pokazuje u kojoj mjeri određeni proizvod utiče na razinu šećera u krvi, odnosno na ugljikohidrate koje sadrži.

Možete konzumirati one namirnice za koje GI ne dostiže 55 jedinica. Prosječni nivo sugerira da takvu hranu treba ograničiti u prehrani, ova brojka je 55-69 jedinica. Ako proizvod ima GI od 70 ili više, zabranjeno je koristiti, jer će uzrokovati oštar skok glukoze.

Drugi princip ishrane je kontrola zrnastih jedinica u proizvodima. U pravilu, doktor postavlja prihvatljivi XE dnevno i prikazuje koliko ugljikohidrata tijelo može preraditi.

Postoji tabela sa graničnim brojevima po kojima se lekari vode:

 • sa sjedilačkim načinom života i normalnom težinom, 15XE je dopušteno, ali ako postoje znakovi pretilosti, čak i u maloj mjeri, tada je dozvoljeno 10 XE;
 • sa sjedećim radom i normalnom težinom 18 XE, u prisustvu viška - 13 XE.

Čak i sa malim količinama hljebnih jedinica, možete kreirati uravnotežen jelovnik koji će vas zasititi i dobiti sve zdrave elemente iz proizvoda.

Opšti principi ishrane

Veoma je važno kontrolisati unos kalorija u jelovniku. Ne bi trebao biti premali, odnosno ne manji od 1200 kcal, ali ni jako velik. Međutim, u prisustvu pretilosti, kalorijski sadržaj prehrane može biti manji od ovog pokazatelja. Uvijek se obračunava individualno, ovisno o težini, dobi i fizičkoj aktivnosti. Ali postoje opšta pravila kojih se svi moraju pridržavati:

 • potpuno isključivanje brzo probavljivih ugljikohidrata iz prehrane, to su slatkiši, slatkiši;
 • ograničavanje količine složenih ugljikohidrata, odnosno krompira, tjestenine, mlijeka;
 • minimiziranje masnoća u ishrani, posebno životinjskog, dimljenog mesa i kobasica.

Uz jak osjećaj gladi, preporučuje se osloniti se na jela od povrća koja se brzo zasiti, a to su kiseli kupus i svježi kupus, zeleni grašak, paradajz.

Nemoguće je zanemariti pitanje konzumiranja alkohola u ovoj vrsti patologije. Dok uzimate lijekove za dijabetes, alkohol može uzrokovati nepopravljivu štetu. Osim toga, gotovo svi lijekovi iz ove serije uzrokuju smanjenje tolerancije organizma na alkohol, pa ga je najbolje potpuno napustiti.

Dijeta

Prisustvo dijabetesa zahtijeva od pacijenta da se pridržava principa da kalorijski sadržaj hrane treba biti jednak energetskim potrebama organizma. Preporučljivo je jesti 5-6 puta tokom dana, u malim porcijama.

Proizvodi za dijabetičare

U prisustvu endokrinih bolesti, šećer treba potpuno izbaciti iz prehrane. Može se zamijeniti nenutritivnim zaslađivačima koji ne utiču na GI. Liječnici preporučuju dodavanje sorbitola ili ksilitola u prehranu. Međutim, doza ovih supstanci ne bi trebala prelaziti 30 g dnevno.

Dozvoljeni proizvodi

Pacijenti mogu da jedu crni hleb, ali ne više od 350 g tokom dana. Riblje, mesne i supe od povrća će biti korisne. Možete jesti meso, ali ne i svinjetinu. Dozvoljeno je jesti ribu, ali nemasne sorte, to su bakalar, šaran, smuđ. Povrće može biti gotovo bilo koje, ali malo ugljikohidrata. To su rotkvice, patlidžani, tikvice, šargarepa, krastavci, salata.

Slatko i kiselo voće se preporučuje za konzumaciju. Međutim, njihov broj dnevno ne bi trebao biti veći od 200 g. Od njih se mogu praviti kompoti, ali sa zaslađivačima. Možete jesti svježi sir - 200 g.

Dozvoljeno je piti sok od paradajza, slabu kafu i čaj, ali je najbolje dodati mleko. Sokovi su dozvoljeni, ali bez šećera.

Tokom dana možete jesti ili dodavati puter u jela, ali ne više od 40 g. Preporučuje se piti odvar od šipka kao vitaminski napitak.

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

Ponekad možete jesti i svinjetinu, ali aspik ili kuhanu. Dozvoljeno je koristiti krompir, ali u minimalnoj količini i ne češće od 1 puta tokom 5-7 dana. U ovom slučaju samo kuvani krompir. Po istom principu se konzumira i testenina, uz paralelno smanjenje hleba u dnevnom meniju.

Možete jesti jaja, ali ne više od 2 komada dnevno i, naravno, ne pržena. Uz dozvolu ljekara, dozvoljena je upotreba jogurta, mlijeka i kefira. Ali u svakom slučaju, ovi proizvodi ne bi trebali biti više od 2 čaše.

Zabranjena hrana za dijabetes

Kod prvog oblika bolesti nema ograničenja u ishrani. Ali pod jednim uvjetom - ako je doza ubrizganog inzulina pravilno odabrana. Naravno, čak i kada je odabrana potrebna količina lijeka, ne morate ništa jesti, već se pridržavajte principa pravilne prehrane.

Kod druge vrste postoje brojna ograničenja u ishrani. Konkretno, morat ćete napustiti:

 • pite;
 • bijeli hljeb;
 • slatkiši,
 • knedle;
 • Sahara;
 • slatko voće kao što su hurmašice, banane, grožđe, hurme;
 • sušeno voće;
 • svinjetina, uključujući proizvode od ovog mesa i svinjsku mast;
 • riža;
 • krompir;
 • pića sa gasom i šećerom;
 • sokovi.

Morat ćete ograničiti količinu slane i konzervirane hrane. Nemojte jesti prženu hranu, začinjenu. Potrebno je stalno pratiti količinu masti u prehrani, ne smije biti više od 10% ukupne količine hrane.

Metode prerade hrane za dijabetičare

Najbolje metode prerade hrane za dijabetičare bi bile:

 • vrenje;
 • pečenje;
 • gašenje;
 • tretman parom.

Količinu soli treba svesti na minimum. Meso i riba, bez obzira na to kako se dalje kuvaju, najbolje se kuvaju. Ova metoda uklanja do 50% masti.

Prehrana za dijabetes tipa 2

Žitarice u prisustvu takve patologije gotovo su potpuno zabranjene. Mogu se pojaviti u ishrani samo kao izuzetak. Ishrana treba da se zasniva na povrću. Gotovo svi imaju nizak GI. Bolje je dati prednost patlidžanima, tikvicama, rajčicama, mahunama, kupusu, luku. I bolje je odbiti krompir, bundeve, cveklu, kukuruz. Njihov GI prelazi 65 jedinica.

Mliječni proizvodi se mogu konzumirati, ali samo oni s malo masti. Meso i riba moraju se kuvati po recepturi koja ne podrazumeva dugotrajnu preradu, jer to dovodi do povećanja GI u namirnicama.

Budite oprezni sa voćem i bobičastim voćem, jer većina njih ima visok GI. Trešnje, jabuke i citrusi najbolje djeluju. Kao desert potrebno je koristiti upravo dozvoljeno voće od kojeg možete napraviti žele, salate.

Dijeta za dijabetes tipa 2 nedelju dana

Jelovnik za sedmicu se može sastaviti na sljedeći način:

 • Prvi doručak, koji treba da bude najkasnije 1 sat nakon buđenja. To mogu biti zobene pahuljice, gulaš i povrće poput paradajza ili krastavca. Možete popiti slabu kafu ili čašu čorbe od šipka.
 • Užina ili ručak. Niskomasni kefir i keks, bez šećera.
 • Večera. Supa od povrća. Riba ili meso, kuvano ili pečeno. Malo povrća, salata ili narezano. Nezaslađeni sok.
 • Druga užina ili popodnevna užina. Jogurt je bez šećera i nemasno. Voćna salata.
 • Večera. Kuvana govedina, vinaigrette. Čaj sa mlekom, bez šećera.

Kao što vidite, sastavljanje jelovnika u prisustvu dijabetesa nije teško. Možete jesti prilično zasitno i ukusno. Usklađenost sa ishranom dogovorenom sa lekarom učiniće da se dijabetičar oseća zdravo i puno energije.

Dijetalni sto broj 9 meni za sedmicu

Ova dijeta se preporučuje pacijentima sa umjerenom ili blagom bolešću. Namijenjen je za poboljšanje metabolizma ugljikohidrata i prevencija je poremećaja metabolizma masti u tijelu. Prepisuje se osobama normalne ili s malo prekomjerne tjelesne težine koje ne primaju dodatni inzulin.

Kalorični sadržaj dijete je umjereno smanjen i iznosi 2300-2500 jedinica. Dnevno možete popiti do 1, 5 litara tečnosti. Ugljikohidrata u ishrani ne smije biti više od 350 g. Potrebno je jesti 5-6 puta.

Primjer menija može izgledati ovako:

 1. nemasni svježi sir, čaj;
 2. pšenične mekinje, infuzija šipka;
 3. cvekla, dinstana šargarepa i kuvana riba, voćni žele;
 4. svježe jabuke;
 5. kuvana ćuretina, šnicle od kupusa.

Prije spavanja možete popiti čašu nemasnog kefira.

Glavnu pažnju pri sastavljanju jelovnika u prisustvu dijabetesa treba obratiti na količinu ugljikohidrata. Trebalo bi da ih bude što manje u ishrani. Nikada ne treba zaboraviti da lako svarljivi ugljikohidrati uopće ne bi trebali biti prisutni u prehrani, oni mogu uzrokovati snažan skok glukoze. Poštivanje svih pravila dijetetske prehrane omogućit će, u prisustvu ove endokrine bolesti, stabilizaciju stanja pacijenta i spriječiti pojavu popratnih bolesti.