Tao ljepote: japanska dijeta

Japanska dijeta je popularna, jer se temelji na glavnim principima japanskog života: strogo pridržavanje režima, neupitno pridržavanje veličina porcija i prilično asketski meni, kao i umjerenost u konzumiranju omiljene hrane i samokontrola, koji donose izvrstan rezultat - od 6 do 15 kgza puni ciklus dijete.

Japanska dijeta

Dijetalno porijeklo

Japanska prehrana pojavila se krajem 20. - početkom 21. vijeka, kao odgovor na omalenost, stil loli i neki infantilizam reklamnih slika koje su postajale moderne. Mnogi Rusi i Evropljani željeli su postati krhki i sofisticirani kao Japanke, jer se prehrana koja je to omogućavala nazivala japanskom.

Ideja o privremenom ograničavanju prehrane pripada Japancu Yoshinoriju Osumiju - za svoje otkriće na polju produženja života kroz periode posta 2016. godine dobio je Nobelovu nagradu. Naučnik je takođe otkrio da je nutricionistički prozor - period kada se tijelo najbolje nosi sa apsorpcijom hrane, u periodu od 8 do 14 sati, a ovaj trenutak je takođe uticao na usklađivanje prehrane japanske prehrane.

Zanimljivo je da samu prehranu nisu razvili Japanci, njena prehrana je daleko od osnovnih proizvoda Zemlje izlazećeg sunca i gotovo je potpuno lišena soli i slanih umaka poznatih svakoj Japanki od djetinjstva. Ali temeljni principi prehrane u potpunosti odražavaju strogost samodiscipline i asketizma koji se Japancima pripisuju u cijelom svijetu: ozbiljna ograničenja porcija i vremena obroka, mali izbor dostupne hrane i skromno pridržavanje uputa.

Osnovna pravila i principi prehrane

Japanska dijeta je teška i zahtijeva strogo pridržavanje uputa za postizanje izvrsnih rezultata. Suština tehnike je smanjiti ukupan sadržaj kalorija u prehrani zbog masti i brzih ugljikohidrata, ograničavajući potrošnju sporih ugljenih hidrata, velike količine potrošene tečnosti i dovoljno velike količine proteina u svakoj porciji. Vrijeme obroka igra važnu ulogu - i ovdje se morate držati rasporeda.

Iskušavanje snage volje traje 7 ili 14 dana, ali zbog nesmetanog ulaska i izlaska rizik od kvarova je minimalan. Važna točka dijete je postupna, nesmetana priprema tijela za stresno mršavljenje i isti polagani, pažljivi izlazak iz smanjene prehrane u potpornu. Strogo je zabranjeno sjediti na japanskoj dijeti duže od 14 dana: jelovnik sadrži malo vitamina, elemenata u tragovima i vlakana, što može dovesti do različitih poremećaja i bolesti probavnog trakta. Nedostatak soli u prehrani također je štetan, pa ne biste trebali pribjegavati japanskoj prehrani više od dva puta godišnje.

Prednosti i nedostaci japanske prehrane

Nesumnjiva prednost japanske prehrane je njena efikasnost - od 5 do 15 kg ide od početka pripreme do kraja izlaska. Drugi važan plus je dugotrajna stabilna težina uz poštivanje jednostavnih prehrambenih pravila. Također se "japanski" odlikuje krutom strukturom i specifičnom prehranom, što eliminira problem odabira jela i proizvoda.

Očigledni nedostaci prehrane uključuju potpuno odsustvo soli u jelovniku - po vrućem vremenu ona je opasna po život, stoga je dijetu bolje prakticirati u proljeće ili jesen, kada je dovoljno hladno. Drugi glavni nedostatak je ozbiljno ograničenje prehrane i veličine porcije. Problemi poput niskog sadržaja vitamina i minerala u jelovniku nisu faktor rizika zbog kratkog trajanja dijete - nemoguće je doći do ozbiljnog nedostatka vitamina za 14 dana.

Protiv japanske dijete

Dijetne varijacije: 7, 13 i 14 dana

Osnovna verzija japanske dijete dizajnirana je za tačno 2 sedmice, a upravo 14 dana daju najbolje rezultate u smanjenju tjelesne težine. Budući da dijeta zahtijeva pripremu, besmisleno je sjediti na njoj tjedan dana prije važnog događaja ili „za praznik“, pa je ekspresna verzija pogodna ili za one koji nisu sigurni u vlastite sposobnosti, ili za one koji trebaju izgubiti 3-5 kg, naime ovajrezultat će se dobiti sedmodnevnom dijetom.

13-dnevna dijeta povezana je sa praznovjerjem - u zemlji Izlazećeg sunca 13 je sretan broj i psihološki je lakše izdržati 13, a ne 14 dana na prilično oskudnoj dijeti. Međutim, razlika u jednom danu gotovo nema utjecaja na konačni rezultat, jer polagani izlazak iz režima mršavljenja ne dopušta prekid 14. dana.

Raspored pripreme dijete

Izvorna verzija "japanskog" podrazumijeva glatko uranjanje u režim prehrane, koje započinje tjedan dana prije početka. Tokom sedam dana, postepeno:

 • smanjuje se količina šećera i soli u jelima;
 • kafa zamijenjena je zelenim čajem ili biljnim čajevima;
 • ujutro morate početi piti čistu vodu - jednu čašu odmah nakon buđenja;
 • alkohol i brza hrana potpuno su isključeni;
 • postupno ukida sve pekarske proizvode;
 • jedan dio hrane postepeno se smanjuje za četvrtinu;
 • Večera je predviđena najmanje tri sata prije spavanja.

Pravilna priprema omogućava vam da podesite tijelo za gubitak kilograma, izbjegnete "povlačenje" povezano s nedostatkom soli i šećera u hrani, lakše je preživjeti nedostatak kofeina u prehrani. Pripremna sedmica obično daje rezultate: potrebno je do kilograma i pol kilograma zbog vode, otok se smanjuje i navike postaju zdravije. Posljednje večeri prije početka dijete trebali biste odabrati jednu od večera dvotjedne dijete - na ovaj način možete izbjeći želju da hitno kresnete dobrote u rezervi.

Prihvatljivi i zabranjeni proizvodi

Japanska prehrana isključuje gotovo svaku egzotiku, alkohol, brzu hranu, peciva, slatkiše i kafu, kao i ogromnu listu općenito zdravih proizvoda koji se potom mogu postupno vratiti u prehranu. Obavezno za upotrebu bit će:

Prihvatljivi i zabranjeni proizvodi
 • zeleni čaj;
 • čista voda bez plina;
 • tvrdo kuhana jaja;
 • bijela riba - oslić i poljak;
 • govedina ili kuhana na pari;
 • pileća prsa kuvana ili na pari;
 • kupus, tikvice i mrkva, svježi, kuhani ili pečeni;
 • kefir 1% masti;
 • sok od rajčice;
 • biljno ulje.

Po potrebi se u meni mogu dodati bundeva, repa ili pastrnjak, korijen celera i peršin. Najbolja opcija za japansku prehranu je dinstano povrće i kuhano meso, jaja se mogu jesti sirova ako je u potpunosti isključena opasnost od salmoneloze. Prihvaćaju se ražani hljeb, limuni i neko voće s niskim udjelom šećera, sve umjereno.

Meni za 7 i 14 dana japanske dijete

Ključ uspjeha japanske dijete je strogo pridržavanje jelovnika s minimalnim odstupanjima. Takođe se mora poštovati režim pijenja: pijte 1, 5 litre čiste vode dnevno, a između obroka možete piti zeleni ili biljni čaj. Dijeta se dijeli na doručak, ručak i večeru, prozor s hranom je krut, pa vrijedi koristiti podsjetnike na svom mobilnom telefonu kako ne biste propustili vrijeme doručka ili ručka.

Izbornik je dizajniran za tjedan dana, s dvotjednom dijetom, ponovite ciklus dva puta:

1. dan

Doručak:
- zeleni čaj bez vrhnja i šećera (dozvoljena je zrna crna kafa)

Ručak:
- kupus dinstan s maslinovim uljem
- kuvano pileće jaje 2 kom
- sok od paradajza 200 ml

Večera:
- file bijele ribe, kuvan ili na pari 200 g

2. dan

Doručak:
- zeleni čaj bez vrhnja i šećera ili zrna crne kafe
- raženi hljeb

Ručak:
- kupus dinstan s maslinovim uljem
- kuvana bijela riba 100 g

Večera:
- kuvana govedina 100 g
- kefir 200 ml

3. dan

Doručak:
- zeleni čaj bez vrhnja i šećera ili zrna crne kafe
- raženi hljeb

Ručak:
- varivo od tikvica ili bundeve s maslinovim uljem

Večera:
- kupus salata sa maslinovim uljem
- kuvano pileće jaje 2 kom
- dinstana junetina 200 g

Govedina za večeru

4. dan

Doručak:
- velika mrkva, naribana i začinjena limunovim sokom
- zeleni čaj bez aditiva

Ručak:
- file bijele ribe na pari 200 g
- sok od paradajza 200 ml

Večera:
- nezaslađeno voće - naranče, jabuke, kivi, ananas

5. dan

Doručak:
- velika mrkva, naribana i začinjena limunovim sokom
- zeleni čaj bez aditiva

Ručak:
- file barene bijele ribe 200 g
- sok od paradajza 200 ml

Večera:
- nezaslađeno voće - naranče, jabuke, kivi, ananas

6. dan

Doručak:
- crna kafa ili zeleni čaj

Ručak:
- kuvani pileći file 500 g
- salata od kupusa i mrkve sa maslinovim uljem

Večera:
- kuvano pileće jaje 2 kom
- naribana mrkva sa maslinovim uljem

7. dan

Doručak:
- crna kafa ili zeleni čaj

Ručak:
- dinstana junetina 200 g

Večera:
- bilo koja večera iz obroka po vašem izboru, osim trećeg dana

Druga sedmica u potpunosti ponavlja prvu

Dozvoljeno je piti nezaslađeni zeleni čaj i bistru vodu između obroka. Zabranjeno je dijeljenje dnevnog obroka na manje porcije.

Ispravan i hitan izlazak iz prehrane

Dvije sedmice samokontrole težak je period za tijelo, ali odmah nakon završetka dijete neće biti moguće vratiti se na uobičajenu prehranu. Potrebna su još 2-3 tjedna da se postupno uvode poznate namirnice u prehranu, postupno povećavajući porcije. Posuđe možete posoliti, ali bolje je započeti sa samo nekoliko zrnaca, a slatkiše ne biste trebali jesti još tjedan dana, a zatim također strogo kontrolirajte količinu konzumiranog šećera. Što je duži karenca, rezultat gubitka kilograma će biti stabilniji. Tokom perioda oporavka, kefir i jogurti s probiotičkim usjevima, žitarice s prirodnim prebiotikom i ječam od zobi bit će od velike koristi.

Potrebno je hitno izaći iz prehrane ako vam je mučno, pojave se mučnina, povraćanje, vrtoglavica ili nesvjestica, krvni tlak je naglo opao ili se dijagnosticira nedostatak natrija. U takvim se situacijama u prehranu uvodi hrana bogata natrijumom, postupno se svakodnevni sadržaj kalorija povećava zbog masti i ugljikohidrata, a uobičajena prehrana postepeno se obnavlja pod nadzorom liječnika. Važno je zapamtiti da čak i hitan izlazak iz prehrane zahtijeva oprez i umjerenost kako ne bi pogoršao stanje.

Potrebno je hitno izaći iz prehrane ako vam je mučno, pojave se mučnina, povraćanje, vrtoglavica ili nesvjestica, krvni tlak je naglo opao ili se dijagnosticira nedostatak natrija. U takvim se situacijama u prehranu uvodi hrana bogata natrijumom, postepeno se svakodnevni sadržaj kalorija povećava zbog masti i ugljikohidrata, a uobičajena prehrana postepeno se obnavlja pod nadzorom liječnika. Važno je zapamtiti da čak i hitan izlazak iz prehrane zahtijeva oprez i umjerenost kako ne bi pogoršao stanje.

Mišljenje stručnjaka, kontraindikacije za japansku prehranu

Mišljenja liječnika o svim dijetama s malo ugljikohidrata su slična: takve dijete mogu biti kratkotrajne i rijetke, jer krše prirodne mehanizme samoregulacije u tijelu. Japanska dijeta, koja uključuje voće i povrće, nije žestoko kritizirana, ali većina se liječnika slaže oko potrebe medicinskog nadzora u periodu mršavljenja i povlačenja iz prehrane. I naravno, oštro ograničenje prehrane strogo je zabranjeno za ljude koji imaju bolesti probavnog sistema.

Kome je japanska dijeta kontraindicirana:

 • osobe sa gastritisom i čir na želucu;
 • osobe s kolitisom i pankreatitisom;
 • osobe s čir na dvanaesniku;
 • osobe s bilo kojim bolestima bubrega i mjehura;
 • osobe s poremećajima endokrinog sistema;
 • trudnice i dojilje;
 • ljudi s rakom;
 • sportisti i ljudi sa povećanom fizičkom aktivnošću;
 • starije osobe.

Kome je namijenjena japanska dijeta? Ljudi dobrog zdravlja, prekomjerne težine od 5 do 20 kg, spremni slijediti upute i isprobati nove stvari, koji žele postati vitkiji i smanjiti ovisnost o slatkom i slanom, nauče razlikovati pravi ukus hrane.

Biljni lijek i pomoćne tehnike

Sama japanska dijeta vrlo je efikasna, pa je zabranjena upotreba biljaka sa laksativnim i diuretičkim učincima. Najkorisnije u periodu mršavljenja i oporavka bit će kolekcije na bazi zvjezdanog anisa i origana, mente i matičnjaka - umirujuće i pomažuće probavu.

Ispijanje dnevnog čaja može se vršiti biljnim čajem, uživajući u opuštajućoj aromi samoniklog bilja, a prije spavanja okupajte se tim biljem - matičnjak i nana metvice blagotvorno će utjecati na vašu dobrobit i pomoći u toniranju kože, koja uz oštar gubitak kilograma može malo opustiti.

Dodatni bonus koji će povećati učinkovitost "Japanke" bit će masaža aromatičnim uljima lavande, verbene i borovih iglica: dovoljno je svake večeri gnječiti ruke i noge mirisnim uljem kako biste ubrzali proces sagorijevanja masti i poboljšali svoje dobro.

Pregledi o dijeti

Djevojke koje mršave na japanskoj dijeti slave važne točke:

 1. Glad se kao takva ne pojavljuje - vrlo zadovoljavajuća hrana.
 2. Želudac odlazi i probava se poboljšava.
 3. Tijelo se osuši, postaje sve istaknutije.
 4. Usred dijete, težina malo dobiva, a zatim opet opada.
 5. Koža lica izgleda bolje.
 6. Otekline nestaju.
 7. Učinak je primjetan već drugog ili trećeg dana dijete.

Od minusa se napominju:

 1. Suha hrana.
 2. Nedostatak obilnog doručka.
 3. Izbornik je previše krut.
 4. Slabost ujutro.
 5. Nekompatibilnost između prehrane i aktivnog treninga
 6. Težina se vraća nakon završetka dijete
 7. Prehrana dijeta

Generalno, stav prema "Japancima" među modernim djevojkama je miran - moda za tanke prozirne figure je prošla, snažno reljefno tijelo je u trendu. Stoga se sada japanska dijeta češće koristi kao jedna od mogućnosti sušenja - visok sadržaj proteina omogućava sportašima da zadrže lijepo olakšanje. I zato sedmodnevna dijeta sve više dobija na popularnosti, što ne dovodi do slabosti i omogućava vam održavanje režima treninga.

Potpuni tijek dijete, zajedno s pripremom i kasnijim izlaskom, traje gotovo dva mjeseca, a gubitak težine na 10 kg u takvom periodu odličan je rezultat. I naravno, čak i ako nije moguće u potpunosti se pridržavati strogog menija, čak i orijentacija prema „japanskoj“ prehrani omogućit će vam postizanje rezultata. A put do uspjeha i harmonije započinje prvim, iako ne odvažnim korakom.